2015. október 15. 14:52 - KissDóri

Vegyünk GPS-t, vagy mérjen más?

Az alábbi cikk bár 6 évvel ezelőtt íródott az akkori AKG mérésekhez, ma is aktuális.

 

"Nemsokára az Olvasó is kezében tartja az előzetesen helyt adó támogató határozatot: igen, részt vehet az újabb ötéves AKG-programban! A határozat jogerőre emelkedését követően 90 napja van rá, hogy a bejelentett terület pontos koordinátáit megadja. De ki végezze el a mérést?

Mivel túligénylést csak az integrált szántóföldi növénytermesztési célprogramban tapasztalt az MVH, a napokban sokan kézhez kapják a kérelmet jóváhagyó, előzetes határozatot. Ez a fellebbezési idő elteltével jogerőre emelkedik, innentől kezdve 90 nap alatt kell elvégeznünk a kötelezettségvállalással érintett, egybefüggő területek lemérését vagy leméretését. A 3 méternél pontosabban megadott EVO-koordinátákat elektronikus úton kell benyújtani az MVH-hoz az ún. terület-azonosítási támogatási kérelemmel együtt. A terület beméréséért ez alapján hektáronként két eurós támogatást kapunk.

Felmerül a kérdés, hogy ekkora támogatás birtokában érdemes-e egy saját területmérő eszközbe beruházni, vagy keressünk inkább egy olcsó szolgáltatót?

Kevés készülék elég pontos

Az előírások szerint háromméteres pontosságon belül kell megadnunk a területi adatokat. Ha a jogosult területnagyságot illetően 3 százaléknál nagyobbat tévedünk, akkor egy helyszíni ellenőrzést követően a támogatás dupláját kérhetik vissza tőlünk. Ennyire pontos készülék azonban kevés van a piacon, mi csak hármat találtunk.

A táblázatban szereplő területmérők mind megfelelnek az előírásnak, közülük az MVH a Magellán MobileMapper CX típust használja, ami nem a legolcsóbb, de ár/érték arányban talán a legjobb. A legdrágább, egy millió forintos kütyü pedig extrém stapabíró és 8 órán át is használhatjuk töltés nélkül. Előnye, hogy alkalmassá tehető orosz műholdak vételére, illetve idővel az európai Galileo rendszerre is rácsatlakoztatható. Sőt, van benne fényképezőgép és iránytű is.

A szoftverpiacon meglehetősen gyér a választék. Mindegyik készülékhez a Digiterra Explorer 5-öt ajánlják, ennek frissítéseihez 70 ezer forintért juthatunk hozzá, ha igényeljük.

Támogatásból GPS-t?

A Haszon Agrár által megkérdezett gazdák 80 százaléka rosszul becsülte meg egy pontos területmérő árát, úgy gondolták, akár 100-150 ezer forintból is kihozható. A valóságban ennek többszörösét kell kiadnunk, ha 3 méternél pontosabb helymeghatározásra vágyunk.

Mivel hektáronként 2 eurót kapunk azért, hogy pontos adatainkat bejelentettük, 1000 hektáros AKG-területtel pusztán támogatásból, "ingyen" juthatunk a legolcsóbb Recon XF100-hoz. Na, de kinek van ennyi területe? És miért is lenne szükség erre a készülékre, hiszen AKG-ban többet elő sem kell, hogy vegyük.

Ki, mennyiért mér?

Kiszámoltuk, hogy ha a területmérőt évente egyszer mégiscsak elővennénk, és olyasmit mérnénk vele, amire egyébként egy szolgáltatót kellene megkérnünk, mennyi idő alatt térülne meg ez a befektetés. Ehhez persze tudnunk kellett a hektáronkénti szolgáltatási tarifákat. Megtérülési táblázatunkban a leggyakrabban hallott árakkal számoltunk, de a valóságban ennél jóval nagyobb a szórás: az ingyentől a nettó 625 forintig terjed a skála. Ki az ismerősét, ki a helyi tsz-t, ki egy környékbeli céget, ki az agrárkamarát, ki a falugazdászt kéri meg a mérésre. (A földmérő extrém drága, kerüljük!) Másik tapasztalatunk, hogy az ár szokás szerint "egyénre szabott", tisztelet a kivétel agrárkamarának.

Nem ejtettek a fejünkre!

Vizsgálataink során szembeállítottuk a földmérés árait az eszközbeszerzéssel. Tegyük fel, hogy "támogatási keretünket" teljesen kimerítettük az eszközbeszerzésre, és innentől kezdve már nem remélhetünk 2 eurókat a hektáronkénti mérésre. Egy ötszáz hektáros terület esetén (és évenként mérve is) csak nagyon lassan dolgozza le a gép a piaci szolgáltatási tarifákat: a legolcsóbb műszer is legalább 2,6 év alatt térül meg.

A gazdák valószínűleg tisztában vannak ezzel, mert kizárólag azok vásároltak pontos területmeghatározót, akiknek egyéb komoly szándékaik is vannak vele: az erdőgazdaságban vagy a precíziós gazdálkodásban használják nagy területen. Bár mint mondtuk, a megkérdezettek 80 százaléka olcsóbbnak gondolta a gépet, mint amennyibe az kerül, mégis 80 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy nem vásárolja meg. Inkább zsebre teszik a mérés tényleges ára és a támogatás közti különbözetet."

Forrás: www.haszonagrar.hu

Címkék: GPS
Szólj hozzá!